Hoe zet ik gastblogs in voor linkbuilding?

Gemaakt door Michael Lups, Gewijzigd op Sun, 11 Feb 2024 om 01:25 PM op Michael Lups

Gave website! Schrijf ik graag een blog voor. In ruil wil ik wel graag een linkje… Gastbloggen als linkbuildingtechniek is verschoven van outreach naar linkruil. Het wordt meegenomen in de linkruil met wat extra aandacht voor de URL, de plaatsing en de bijbehorende afbeelding.


Wanneer kies je een partnerlink en wanneer ga je voor een gastblog?

Doorgaans is een gastblog waardevoller omdat je de context van je backlink beter beheerst. Geen honderden links op dezelfde pagina, waarvan een groot aantal ook nog van concurrenten kunnen zijn. Een gastblog is meer werk, maar levert betere backlinks op.


Hoe vind ik sites om voor te bloggen? Sites zijn niet meer zo happig op het ontvangen van een ‘gratis’ blog in ruil voor een backlink, nu content dankzij ChatGPT zoveel goedkoper en gemakkelijker is geworden. Kijk per site of er echt mogelijkheden zijn om een bijdrage te leveren en wat de regels daarvoor zijn. Bij platformen als Emerce.nl en Frankwatching is dit nog altijd mogelijk, mits de kwaliteit ook van niveau is. Linkruilen is de beste manier om sites te vinden momenteel.


Waar moet een gastblog aan voldoen? Iedere linkbuilder die gastblogs toelaat zal een aantal voorwaarden geven zoals minimaal 400 woorden, met afbeelding, informatief geschreven, uniek, relevant voor de site.

Waar haal ik die afbeelding vandaan? Het plaatsen van een afbeelding waar auteursrecht op zit kan een duur grapje zijn: 650 euro is niet ongebruikelijk. Werk daarom uitsluitend met afbeeldingen van sites zonder auteursrechten OF verplichte bronvermeldingen. De beste zijn Pexels, Pixabay en Unsplash. Let er nog steeds goed op dat je een rechtenvrije afbeelding hebt, want ook deze sites hebben betaalde afbeeldingen als verdienmodel – zoals Unsplash+. Geef de URL naar de pagina met de afbeelding bij het gastblog op (niet de URL naar de foto, want dan zie je niet de bijbehorende informatie over auteursrechten). Of! Laat AI een gloednieuwe afbeelding maken, zoals BING nu biedt, powered by DALL-E.


Tekst door ChatGPT laten schrijven? Dat kan, mits je slimme prompts gebruikt. Check deze how to in onze kennisbank. Belangrijkste om te onthouden: altijd de tekst laten nalezen door iemand.

Kan ik de tekst beter door een mens laten schrijven? Wij zien in de markt dat SEO-bureaus de voorkeur hebben voor teksten geschreven door mensen. Daarmee ben je voor dat Google opeens alle AI-teksten gaat negeren, en houd je vinger aan de kwaliteit. Ben je op zoek naar een scherpe woordprijs voor je gastblogs? Contacteer ons voor een quote.


Hoe lever ik gastblogs aan? De beste wijze van aanleveren is: als bijlage in de mail of via Google Drive (met leesrechten voor iedereen met de link), met de afbeelding URL bovenin samen met de site waar deze voor is. Soms wordt ervoor gekozen om de site in de bestandsnaam te plaatsen.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren