Hoe benader ik sites om links te ruilen?

Gemaakt door Michael Lups, Gewijzigd op Sun, 11 Feb 2024 om 01:24 PM op Michael Lups

Iedereen met een site met wat verkeer krijgt spam over links plaatsen. Of het nu iemand is die wijst op een gebroken link, een aanvulling voorstelt op een site of een linkruil voorstelt, het kost tijd om die mail te lezen en beantwoorden. Velen worden verwijderd. Hoe zorg ervoor dat jouw outreach mail wel resultaat oplevert?

  • Identificeer jezelf. Vertel je naam en van welk bedrijf je bent. Mail vanaf een zakelijk mailadres, geen zoveelste Gmail.
  • Wees concreet. Je wilt iets, wat biedt je terug? Doe een voorstel en geef dat direct zonder poespas. Zet het in het onderwerp, begin er je mail mee.
  • Waarom mail je die site? Een generiek copy/paste mailtje kun je gebruiken, mits er duidelijk in staat waarom je die site benadert. Interessant, zelfde niche. Mail je meerdere mensen? Zet alle ontvangers op BCC, zodat ze niet zien dat je aan het spammen bent.

Krijg je zelf ook van deze mails? En heeft de afzender per ongeluk toch iedereen CC-gemaild? Alsjeblieft, een mooi lijstje mailadressen om te benaderen.


Hoe ruil ik links?

Het proces Bij het uitvoeren van een linkruilproces verlopen de stappen doorgaans als volgt: Allereerst wordt er per e-mail een lijst (Excel/Spreadsheets) verstrekt met de websites die de andere partij bezit. Deze lijst kun je vervolgens onderwerpen aan analyse door diverse SEO-tools om de SEO-scores te evalueren. De resulterende gegevens breng je terug naar het Excel-formaat, waar je specifieke formules en filters toepast om een selectie van relevante websites te maken. Vervolgens inspecteer je deze geselecteerde websites individueel in een webbrowser om te beoordelen of ze geschikt zijn voor het opzetten van backlinks naar een van de eigen websites waarvoor je linkbuilding doet.


Op basis van deze beoordeling stel je een lijst samen en doe je een linkruil voorstel. Bijvoorbeeld om 5 artikelen en 15 backlinks te plaatsen op een linkpagina. Bij goedkeuring worden de gewenste linkplaatsingen van de andere partij ontvangen, waarbij wordt uitgegaan van bijvoorbeeld 5 artikelen en 15 backlinks op 10 verschillende sites uit je eigen portfolio.


Het plaatsen van de links en artikelen gebeurt handmatig: daarvoor kun je nu dus SEO Flow gebruiken. Ten slotte wordt er een lijst samengesteld met de geplaatste linkjes en artikelen, die wordt gedeeld met de andere partij. Omgekeerd wordt een vergelijkbare lijst met eigen plaatsingen ontvangen. Deze ontvangen lijst wordt handmatig gecontroleerd om te verifiëren of alles correct is geplaatst, waarna de informatie wordt vastgelegd in een spreadsheet voor bijhouden van linkplaatsingen. In deze spreadsheet worden diverse details opgenomen, waaronder ook het e-mailadres van de linkruilpartner.


Praktijktips voor linkruil:

  • Stem de verhouding van de linkruil af. Zonder verder afstemmen staat een gastblog gelijk aan twee backlinks, partnerpagina’s zoals https://alice-meubelen.nl/partners/ of twee startpaginaklonen zoals https://gezondblijven.frisbegin.nl/. Wil je daar van afwijken? Geef het aan. Doorgaans gaat het om: een partnerpagina staat gelijk aan twee startpaginaklonen. Een gastblog staat dan gelijk aan vier startpaginaklonen.
  • Gebruik tools, platformen en hulpmiddelen. Standaardsjablonen voor e-mails is prima wanneer je naar andere linkbuilders mailt. Van outreach tot interesse, plaatsing en bevestiging kun je standaard e-mails als basis gebruiken in de communicatie. Liever geen onbekenden spammen die er niet op zit te wachten? Kijk in onze how-to hoe je nieuwe linkbuilders voor een linkruil vindt. Zet al je linkopties in een linkruildocument. Zet eventueel de SEO-waardes en categorieën erbij zodat een linkbuilder direct kan zien wat interessant is. Dit is het document van Blossom your Content bijvoorbeeld.
  • Ga voor een langdurige samenwerking. Plaats snel en volledig. Linkruil afgestemd en de linkwensen ontvangen? Plaats deze snel – binnen enkele dagen – of informeer vooraf wanneer het langer zal duren. Koppel de exacte partnerpagina terug. Waar staat de backlink precies? Bespaar je linkpartner tijd met zoeken en geef direct op waar de link staat.


De belangrijkste tip: houd contact met andere linkbuilders. Mensen met lange lijsten voor uitwisselingen en de juiste instelling werken graag samen, omdat ze gemakkelijk keer op keer een grote uitwisseling kunnen opzetten.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren